08 Tem. 2020

İş güvenliği alanında odamızın tek üyesi olan TRAKYA OSGB MÜHENDİSLİK EĞİTİM DANIŞMANLIK LİMİTED ŞİRKETİ yetkilisi Taha Özgöller’i Atatürk Bulvarında yer alan işyerinde ziyaret eden Başkanımız Ümran Bilgin “Bildiğiniz üzere yeni bir döneme girdik. 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle 50 ve altında çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde de iş güvenliği uzmanı bulundurma ve kanunun getirdiği diğer yükümlülükleri yerine getirme zorunluluğu başladı. Bu süreçte İş Güvenliği Uzmanlarına büyük iş düşmekte. Bu vesileyle odamızın bu alanda tek üyesi olan ve hizmet kalitesiyle rüştünü ispat etmiş üyemize bir ziyarette bulunduk. Son dönem gelişmelerini istişare ettik. İşlerinde kolaylıklar diledik.”

Ziyaret ile ilgili memnuniyetini dile getiren Taha Özgöller ”Başkanımın da belirttiği gibi 1 Temmuz itibariyle yeni süreç başladı. 50 veya daha az çalışanı bulunan az tehlikeli sınıftaki işyerleri 6331 sayılı kanun kapsamında artık iş güvenliği uzmanı ve hekimiyle çalışmak durumundalar. Kanun çok büyük para cezaları öngörüyor. Daha önce 3 kez ertelenen kanun hükmü bu kez ertelenmedi ve yürürlükte. Malkara’nın ilk ve tek Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) olarak 2019 yılında kurulduk ve değerli hemşerilerimize hizmet vermeye başladık. Ziyaretten dolayı sayın başkanım Ümran Bilgin’e, Yönetim Kurulu üyemiz Mehmet Eskicioğlu’na ve Genel Sekreterimiz Sinan Beşer’e teşekkür ediyorum.”

50 VE ALTINDA İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞYERLERİNİN NE YAPMASI GEREKİYOR?

50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinde işverenlerin, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini üç şekilde sağlayabilirler.
İlk olarak çalışan sayısı gözetilerek iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilebilir.
İkinci yol olarak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri’nden (OSGB) iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri alınabilir.
Son olarak da gerekli belgelere sahip olması şartıyla işverenler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini bizzat üstlenebilir. Gerekli belgeye sahip olmayan işveren veya işveren vekilleri, Bakanlık tarafından ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ile tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini ilk elden yürütebilir. Bu koşullarda sağlık raporları, kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden alınabilir. Gerekli belgeye sahip olmayan işverenler veya işveren vekilleri, açık öğretim fakülteleri eliyle yürütülen uzaktan 16 saatlik bir teorik eğitimin ardından bulunduğu ilde yazılı sınava alınacak. Yazılı sınavdan 50 ve üstü puan alan işveren veya işveren vekilleri iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilir.

CEZALAR NE KADAR?
Söz konusu yükümlülüğü yerine getirmeyen işyerlerinde, görevlendirilmeyen her iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli için 11 bin 735 TL idari para cezası söz konusu olacak. Üstelik aykırılığın devam ettiği her ay için bu idari para cezası uygulanmaya devam edecek. Örneğin, temmuz ve ağustos aylarında anılan hizmetleri sağlamayan işverenler bu iki ay için toplamda 46 bin 940 TL idari para cezası ödemekle yükümlü olacak. Yani iş güvenliği uzmanı + işyeri hekimi için 2 kişi x 11 bin 735 TL x 2 ay şeklinde hesaplanacak.